Een kunstige kijkdoos voor een Fries bos

Het is doodstil in het Oranjewoud bij Heerenveen op deze mistroostige junidag. Daar waar in de 16e en 17e eeuw telgen van de Oranjes speelden zijn nu arbeiders bezig met een onduidelijk karwei aan het bospad. Terwijl het zand dat ze aan het verplaatsen zijn langzaam mijn schoenen binnendringt, kijk ik speurend om mij heen op zoek naar de Belvédère. Want daar, aan de voet van deze Friese Eiffeltoren moet het Museum Belvédère komen. ‘Een museum voor Friese eenlingen’, aldus kunsthistoricus, uitgever, verzamelaar en initiator Thom Mercuur.

TEKST
Ansje Monkhost

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50